Lucinda Scala  Quinn

Smażone pieczarki


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Smażone pieczarki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ kg świeżych pieczarek

½ cytryny

3 ząbki czosnku

posiekanego

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Pieczarki umyć w zimnej wodzie, odsączyć. Przyciąć nóżki, pokroić w plasterki, włożyć do dużej miski. Polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, wymieszać. Na dużą patelnię wsypać posiekany czosnek, wlać oliwę. Smażyć na średnim ogniu, aż czosnek zacznie skwierczeć, ale się nie zrumieni, ok 30 sekund. Wsypać pieczarki, zamieszać, przykryć. Dusić 4 minuty, mieszając kilka razy.
Odkryć, posypać solą, pieprzem i smażyć mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki nabiorą brązowego koloru, ok. 5 minut. Posypać natką, zamieszać, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Nerkowce z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Grzanki z kremem serowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

ursi5

postów: 219

14.11.2011 19:16

CYTUJ

Pieczarki bardzo chłoną wodę, więc lepiej przetrzeć je tylko ręcznikiem jednorazowym i wówczas danie jeszcze szybciej można przygotować, bo nie tworzy się płyn, który musi odparować.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.