Lucinda Scala  Quinn

Smażone pieczarki


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Smażone pieczarki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ kg świeżych pieczarek

½ cytryny

3 ząbki czosnku

posiekanego

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Pieczarki umyć w zimnej wodzie, odsączyć. Przyciąć nóżki, pokroić w plasterki, włożyć do dużej miski. Polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, wymieszać. Na dużą patelnię wsypać posiekany czosnek, wlać oliwę. Smażyć na średnim ogniu, aż czosnek zacznie skwierczeć, ale się nie zrumieni, ok 30 sekund. Wsypać pieczarki, zamieszać, przykryć. Dusić 4 minuty, mieszając kilka razy.
Odkryć, posypać solą, pieprzem i smażyć mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki nabiorą brązowego koloru, ok. 5 minut. Posypać natką, zamieszać, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Jajecznica z wrotyczem
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Domowe chipsy
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Krokiety z pieczarkami, boczkiem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Cantuccini
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

ursi5

postów: 219

14.11.2011 19:16

CYTUJ

Pieczarki bardzo chłoną wodę, więc lepiej przetrzeć je tylko ręcznikiem jednorazowym i wówczas danie jeszcze szybciej można przygotować, bo nie tworzy się płyn, który musi odparować.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.