Agnieszka Kręglicka

Słone ciastka serowe


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Słone ciastka serowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g mąki

100 g zimnego masła

100 g parmezanu

pieprz

skórka cytrynowa

gruboziarnista sól

1 jajko

 

Przygotowanie:

Ser zetrzeć na drobnej tarce, masło posiekać. Wymieszać z mąką ser, masło, pieprz i otartą skórkę cytrynową. Ciasto szybko wyrobić. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić. Pokroić w plasterki. Plastry ciasta ułożyć na blasze na pergaminie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, posypać gruboziarnistą solą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 10 minut aż się delikatnie zrumienią.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ptysiowe z kremem jagodowo-malinowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#Agnese

16.12.2011 15:20


Bydgoszcz

CYTUJ

Można też do środka włożyć oliwkę a z wierzchu posypac np. sezamem. Ja robię bez jajka i ze zwykłym serem (ew. trochę parmezany dla smaku i zapachu) - tak wychodzi taniej :-)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.