Pierś kurczaka z kalafiorem i czerwoną salsą

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacques Pépin
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 mały kalafior
- biały i z jędrną łodygą
- (około 450 g
- bez zielonych liści
- podzielony na małe różyczki
- 3 łyżki masła
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 połówki piersi kurczaka bez kości (po 180 g)
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Doprowadzić do wrzenia 1 ½ szklanki wody w nierdzewnym rondlu. Wrzucić różyczki kalafiora. Przykryć i gotować na ostrym ogniu przez 10 do 12 minut, aż kalafior będzie bardzo miękki. Odlać wodę. Dodać 2 łyżki masła i po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Nożem pokroić na dość grube kawałki. Odstawić na bok do czasu podania. Na 10 minut przed podaniem, posypać piersi kurczaka pozostałą ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć mięso w pojedynczej warstwie na patelni. Dodać pozostałą łyżkę masła i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć starannie. Dusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia. Przykryć i odstawić na bok na 3-4 minuty. Mięso się będzie dusiło, a gotujący zdąży przyrządzić sos.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze