Marieta  Marecka

Ser halloumi z chili, miodem i orzeszkami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

odsłon: 58

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie sera halloumi

1 płaska łyżeczka płatków chili

4 łyżki migdałów obranych ze skórki

4 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki orzeszków pinii

8 łyżek miodu

świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

oliwa

sól

duża szczypta wędzonej papryki

 

Przygotowanie:

Ser haloumi kroimy na plastry o grubości ok. 7 mm, przyprawiamy z obu stron solą, płatkami chili i wędzoną papryką. Orzechy kroimy trochę drobniej, z pomarańczy wyciskamy sok i łączymy go z miodem za pomocą mieszadła ze sprężynką.
Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu i wrzucamy na nią orzechy i prażymy, aż lekko zbrązowieją, lekko podrzucając całość na patelni.
Rozgrzewamy patelnie grillową, skrapiamy ją oliwą i jak już będzie bardzo gorąca układamy na niej plastry sera. Grillujemy do czasu, aż ser lekko zbrązowieje i da się bez problemu odczepić od patelni, przewracamy go na drugą stronę i grillujemy ok. 2 minut.
W tym czasie do prażących się orzechów dolewamy miód z sokiem pomarańczowym, zmniejszamy gaz i podgrzewamy, aż całość zgęstnieje, a orzeszki dobrze pokryją się miodem.
Plastry sera pokrywamy warstwą orzeszków i serwujemy od razu póki gorące.

powrót

Podobne przepisy

Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszka z curry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.