David Gaboriaud

Sałatka z rukoli z szynką i plackami z ugotowanych ziemniaków


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 335

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sałatka:

rukola

fasolka szparagowa ugotowana al dente

kilka plasterków szynki długo dojrzewającej z baraniny

pół melona

garść truskawek

2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych

wiórki sera gran padano

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżki octu balsamicznego

świeże oregano

Placki:

kilka ziemniaków

jogurt

sól

mąka pszenna

Przygotowanie:

Placki: Ugotuj kilka ziemniaków, wystudź i przeciśnij przez praskę.
Wymieszaj ziemniaki z jogurtem, dodaj sól i mąkę. Uformuj placki i podsmażaj je na patelni przez kilka minut z obu stron. Odstaw i zawiń w folię aluminiową.
Dressing: wymieszaj oliwę i ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem.
Sałatka: na talerzu ułóż umytą i wysuszoną rukolę, ugotowaną fasolę, zawinięte plastry szynki, truskawki, pokrojonego w ósemki melona, wiórki z sera, prażone orzeszki.
Polej dressingiem i dodaj listki oregano.
Podawaj sałatę z plackami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.