Potężne śniadanie z plackiem owsianym

Potężne śniadanie z plackiem owsianym
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
Placek:
225 g płatków owsianych moczonych przez noc w 450 ml mleka
225 g mąki ze środkiem spulchniającym
1 łyżeczka soli
1 filiżanka paneli
3 żółtka
3 białka ubite na sztywną pianę
oliwa, tłuszcz z kaczki albo masło do smażenia

Dodatki:
2 kaszanki
2 kiełbasy
200 g bekonu
4 pieczarki
2 ugotowane ziemniaki
1 wielki pomidor
2 czerwone cebule
ćwierć filiżanki gęsiego albo kaczego tłuszczu
1 bochenek chleba na zakwasie
1 gałązka natki pietruszki

Przygotowanie:
Placek: wymieszać płatki, mąkę, sól, panelę i żółtka. Delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto wlać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Usmażyć z obu stron.
Dodatki: wszystkie składniki, poza chlebem i pietruszką podsmażyć na tłuszczu. Udekorować nimi placek. Wierzch ozdobić natką.
Podawać z chlebem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE