David Gaboriaud

Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 1976

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

125 g ryżu do risotto

kilka muli

kilka kawałków ryby pokrojonej w kostkę (np.: żabnica, dorada)

4 krewetki surowe, całe

1 puszka pomidorów pelati lub świeże pomidory pokrojone w kostkę (w sezonie)

½ szklanki białego wytrawnego wina

2 fileciki anchois

2 ząbki czosnku

sos Tabasco

1 cytryna pokrojona w ćwiartki

1 liść laurowy

natka pietruszki

kolendra świeża

woda lub bulion rybny

Przygotowanie:

Przygotuj sos pomidorowy – w rondelku podsmaż anchois na oliwie, aż się rozpuści, dodaj zmiażdżony czosnek i podsmaż 30 sekund, aż poczujesz zapach czosnku. Wtedy wlej białe wino i poczekaj, aż alkohol wyparuje. Wlej pomidory pelati lub dodaj świeże pomidory i całość duś przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i tabasco i zblenduj do gładkiej konsystencji, odstaw.
W garnku zeszklij cebulę, dodaj ryż i wymieszaj. Po minucie dodaj kilka łyżek wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego, wymieszaj i wlej wodę lub bulion tak, by pokryło ryż. Gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie al dente, czyli ok. 18 minut. Po 14 minutach, dodaj kawałki ryby. po 2 minutach dodaj krewetki, a po kolejnych 2 minutach – mule (w całości). Gotuj pod przykrywką jeszcze kilka minut. Wymieszaj, by połączyć wszystkie smaki.
Serwuj prosto z garnka z dodatkiem cytryny, natki i kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.