Krem dyniowo-pomarańczowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 kg dyni
- 4 duże pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- 1 litr wywaru z jarzyn
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ćwierć szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki skórki startej z pomarańczy
- szczypta cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- sól do smaku
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki prażonego słonecznika
Przygotowanie:
W garnku podgrzej masło i podsmaż posiekaną drobno cebulę.
Dodaj utarty imbir, a następnie dynię pokrojoną w drobne kawałki. Chwilę podsmażaj całość, a następnie zalej przygotowanym wcześniej wywarem z jarzyn, dodaj pomidory pokrojone w łódeczki i gotuj 15 minut.
Na koniec dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego, sok z pomarańczy, cukier, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj.
Zmiksuj na krem, dodaj skórkę z pomarańczy i - jeśli zupa będzie za mało kwaśna - dodaj soku z cytryny.
Podawaj zupę udekorowaną prażonym słonecznikiem i plastrem pomarańczy.
Dodaj utarty imbir, a następnie dynię pokrojoną w drobne kawałki. Chwilę podsmażaj całość, a następnie zalej przygotowanym wcześniej wywarem z jarzyn, dodaj pomidory pokrojone w łódeczki i gotuj 15 minut.
Na koniec dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego, sok z pomarańczy, cukier, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj.
Zmiksuj na krem, dodaj skórkę z pomarańczy i - jeśli zupa będzie za mało kwaśna - dodaj soku z cytryny.
Podawaj zupę udekorowaną prażonym słonecznikiem i plastrem pomarańczy.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Dania wegetariańskie
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze