Lody

Domowe, tradycyjne lody przygotowuje się z mleka, śmietany kremówki, cukru oraz żółtek. Można też przygotować wegańską wersję tego przysmaku - z samych owoców, lub z dodatkiem mleka roślinnego. Lody można zamrozić w kubeczkach lub, po przełożeniu masy do pojemniczka, włożyć w jej środek patyczek - w ten sposób otrzymamy lody na patyku. Naturalne lody są pyszne nawet bez żadnych dodatków. Można urozmaicić ich smak dodając ulubione owoce, wanilię lub czekoladę.

Lody domowe

Aby przygotować tradycyjne lody domowe należy zagotować mleko i śmietankę, po czym zdjąć składniki z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie trzeba ubić cukier i żółtka i wymieszać je z mlekiem i śmietanką. Po ostudzeniu bazę na lody trzeba włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.

Lody smakowe

Do zrobienia lodów waniliowych potrzeba nasion z laski wanilii. Zamiast nich można użyć pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii. Jeden z tych składników należy dodać pod koniec gotowania masy na lody. Aby zrobić lody truskawkowe, wystarczy zblendować bądź zmiksować truskawki. Następnie owoce trzeba włożyć do garnka z masą lodową na około 2 minuty przed końcem gotowania. Pierwszym krokiem do przygotowania lodów czekoladowych jest rozpuszczenie czekolady w mleku. Kolejno należy ją wymieszać z pozostałymi składnikami na lody.

Lody z maszyny

Lody z maszyny to np. lody świderki, zwane inaczej lodami amerykańskimi. Otrzymuje się je z proszku o różnych smakach. Najbardziej popularne są lody waniliowe, śmietankowe i truskawkowe. W maszynie można też otrzymać lody dwusmakowe, np. śmietankowo-truskawkowe. W podobny sposób powstają lody włoskie. Różnią się one konsystencją od amerykańskich ? nie są tak mocno zmrożone jak świderki. Wszystkie rodzaje tego smakołyku są podawane w waflach do lodów.

Liczba znalezionych przepisów: 14


            Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody

            Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

            Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska

            Lody klonowe Chucka
Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

            Lody cytrynowo-imbirowe
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

            Lody z pieprzem i truskawkami
Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

            Lody waniliowe z duszonym rabarbarem
Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody

            Lody z sosem malinowym
Lucinda Scala  Quinn
Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

Liczba znalezionych przepisów: 14