Lody z pieprzem i truskawkami

Lody z pieprzem i truskawkami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Lody
Ilość osób:
7

Przepis

Składniki:

500 ml mleka
500 ml śmietany 36%
20 ziaren pieprzu
10 jajek
250 g cukru
150 g truskawek
3 łyżki cukru
3 łyżeczki drobno zmielonego pieprzu
truskawki do podania

Przygotowanie:

Mleko i śmietanę wlać do rondla, wrzucić pieprz, mieszając podgrzewać na średnim ogniu 5 minut.
Oddzielić żółtka od białek. Białka wykorzystać do innych przepisów, a żółtka utrzeć z 250 g cukru.Mleko ze śmietaną przecedzić, wlać do masy żółtkowej cały czas mieszając, przelać z powrotem do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszając podgrzewać, aż płyn zacznie gęstnieć (palcem sprawdzać gęstość na łyżce; gdy ślad się nie rozlewa, sos jest gotowy). Zdjąć z ognia, przecedzić i odstawić do ostygnięcia.
Wyrobić masę w maszynce do lodów lub przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki i miksować co 20 – 30 minut.
Truskawki obrać z szypułek i rozgnieść widelcem z pozostałym cukrem. Przetrzeć przez sito.
Gdy masa na lody nie jest jeszcze do końca zmrożona, wmieszać łyżeczkę pieprzu i 2 łyżki puree z truskawek. Wstawić do zamrażarki i zamrozić do końca.
Nałożyć do pucharków obrane z szypułek i pokrojone truskawki, dołożyć lody, polać truskawkowym puree, posypać pieprzem i podawać.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE