Lody waniliowe z duszonym rabarbarem

Lody waniliowe z duszonym rabarbarem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Lody
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Śmietanę i mleko wlać do rondla o grubym dnie. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać miąższ i dodać razem ze strąkiem do śmietany. Kiedy zacznie się gotować, zdjąć z ognia.
W misce utrzeć żółtka z cukrem, aż zbieleją. Powoli łyżką wazową dodawać do żółtek gorącą, ale nie wrzącą śmietanę cały czas ubijając. Kiedy się połączy, dodać następną łyżkę śmietany. Kiedy żółtka będą zahartowane, można powoli wlać resztę śmietany delikatnie mieszając trzepaczką. Płyn przelać z powrotem do rondla. Rondel postawić na bardzo małym ogniu, cały czas mieszać. Po około 5 minutach płyn powinien nieco zgęstnieć. Kiedy jest na tyle gęsty, że pokrywa cienką warstwą zanurzoną w nim łyżkę, zdjąć rondel z ognia i przecedzić płyn do mrozoodpornego naczynia. Odstawić do ostygnięcia, potem wstawić do zamrażarki. Po godzinie wyjąć masę z zamrażarki i wymieszać, aby rozbić kryształki lodu. Ponownie wstawić do zamrażarki. Robić tak co godzinę, aż masa zamarznie, ale będzie puszysta i pozbawiona kryształków lodu. Umyć rabarbar, odciąć końce łodyg i pokroić na równe, około trzycentymetrowe kawałki. Umieścić w kwasoodpornym garnku wraz ze 150 g cukru i białym winem. Ogrzewać na silnym ogniu cały czas mieszając, aż wino zacznie wrzeć. Przykryć garnek i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i zostawić przykryty do ostygnięcia. Po uduszeniu nie mieszać rabarbaru, ponieważ zepsuje to jego fakturę. Przed podaniem sprawdzić, czy nie jest za mało słodki -powinien być na tyle cierpki, by po dodaniu lodów nadal było czuć nieco ostrości. Podawać lekko ciepły z zimnymi lodami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE