Lody klonowe Chucka

Lody klonowe Chucka
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Lody
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Składniki:
2 filiżanki śmietany kremówki
szczypta soli
1 filiżanka ciemnego syropu klonowego
6 dużych żółtek
1 filiżanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ filiżanki płatków klonowych

Przygotowanie:
W ciężkim rondlu na średnim ogniu podgrzewamy śmietanę z solą. Na powierzchni powinny się pojawić pęcherzyki. W misce ubijamy żółtka z syropem klonowym. Wlewamy ⅓ gorącej śmietany, nieustannie mieszając. Następnie miksturę przelewamy do pozostałej śmietany. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż śmietana zgęstnieje. Nie gotujemy. Przecedzamy do naczynia. Mieszamy z mlekiem i wanilią. Nakrywamy i schładzamy. Przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Dodajemy płatki klonowe.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE