Lody cytrynowo-imbirowe

Lody cytrynowo-imbirowe
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Lody

Przepis

Składniki:
1 ½ szklanki cukru
skórka starta z jednej cytryny
¾ przecedzonego soku z cytryn
½ szklanki bardzo drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
4 białka
1 szklanka śmietanki kremówki
½ szklanki jogurtu greckiego

Przygotowanie:
Cukier, skórkę, sok i imbir podgrzewać w rondlu do rozpuszczenia cukru. Zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywną pianę. Na średniej prędkości ubijania dodawać stopniowo gorący syrop, następnie zwiększyć prędkość ubijania i ubijać, aż masa ostudzi się i mocno zgęstnieje, około 10 minut.
Przełożyć do drugiej miski a w tej samej misce ubić lekko śmietankę (miski do ubijania i końcówek miksera nie trzeba myć). Do śmietanki wmieszać delikatnie jogurt a następnie dodając po trochu wmieszać masę z białek, aż do równomiernego rozprowadzenia. Przełożyć do pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 6 godzin przed podaniem. Lody można przechowywać w zamrażalniku do 4 tygodni.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE