Paul Merret

Risotto grzybowe


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.6)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto grzybowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Wywar

2,5 litra bulionu z kurczaka lub wywaru warzywnego

50 g suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)

2 ząbki czosnku (w łupinkach)

gałązka tymianku



Risotto

250 g masła

2 posiekane drobno cebule

4 drobno posiekane ząbki czosnku

2 gałązki tymianku

250 g małych pieczarek, pokrojonych w średniej grubości plasterki

350 g ryżu carnaroli lub arborio (ryżu na risotto)

400 g mieszanych świeżych grzybów (leśnych lub mieszanka boczniaka, świeżych shiitake itp.)

100 g tartego parmezanu

pieprz i sól do smaku



Do podania

sałatka z rukoli

oliwa truflowa



Przygotowanie wywaru

Do wywaru z kurczaka lub z warzyw (świeżego lub z kostki) dodać suszone grzyby, czosnek i tymianek. Gotować na bardzo małym ogniu, aż nabierze aromatu.



Przygotowanie risotto

Trzy czwarte podanej ilości masła rozpuścić w rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni (na powierzchni masła powinna pojawić się piana). Dodać posiekaną cebulę, czosnek i gałązki tymianku.

Wymieszać wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Zeszklić cebulę na maśle, dodać pieczarki. Smażyć na małym ogniu, aż pieczarki zmiękną. Dodać ryż, podgrzewać, mieszając drewnianą łyżką, aż będzie słychać delikatny odgłos pękających ziarenek ryżu. Z bulionu wyjąć tymianek i czosnek. Do ryżu wlewać bulion po trochu, cały czas mieszając. Gotować 12-15 minut, aż ryż zmięknie na tyle, że przy rozgryzaniu ziarenka nie będzie czuć twardego środka. Dodać świeże mieszane grzyby i suszone grzyby z wywaru. Dodać odłożone wcześniej masło oraz parmezan. Risotto podawać z sałatką z rukoli, polane odrobiną oliwy truflowej.



© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Daria Nowicka

postów: 17

28.11.2017 15:45

CYTUJ

Do risotto grzybowego warto wykorzystać bulion grzybowy z Krausa w szklanej butelce. Wystarczy wymieszać, doprawić do smaku i zagotować - gotowe!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.