Puszysty omlet ze szpinakiem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Puszysty omlet ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

500 g szpinaku

łyżka masła

1 posiekana szalotka

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

4 jajka (oddzielić białka od żółtek)

2 łyżki drobno startego parmezanu lub gruyère’a





Przygotowanie:

Umyć szpinak i odciąć łodyżki. Odwirować nadmiar wody. Wrzucić szpinak do dużego garnka i zblanszować przez ok. 3 minuty, żeby zmiękł (wystarczy woda, która została na liściach). Następnie odlać i wrzucić do wody z lodem, żeby nie stracił barwy. Wysuszyć w ściereczce i pokroić.

Rozgrzać połowę masła na patelni i przysmażyć szalotkę. Dodać szpinak, posolić i popieprzyć, dodać gałki muszkatołowej. Po rozgrzaniu zestawić z palnika. Wlać żółtka do metalowej miski i postawić ją nad lekko gotującą się wodą. Posolić, popieprzyć i mieszać, aż zgęstnieją. Odstawić. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy z żółtek. Rozgrzać resztę masła na dużej patelni do omletów. Wlać jajka i smażyć, aż spód się zrumieni, a wierzch będzie jeszcze luźny, 3 – 5 minut. Posypać omlet szpinakiem, a następnie serem. Przykryć na kilka minut, żeby ser zmiękł. Zdjąć pokrywkę, złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

szalviqa

postów: 13

13.11.2015 10:27

CYTUJ

AAA nawet szpinak mogę wszamać na śniadanie ajajaj!

deideinogod

postów: 1

04.02.2013 12:34

CYTUJ

Przepis bardzo dobry i łatwy w wyoknaniu. Omlet wyszedł naprawdę puszysty i smaczny. Polecam :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.