Brioszki
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • zaczyn (30-60 min przed przygotowaniem ciasta)
  • 10 g drożdży
  • 180 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 60 g cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 200 g upieczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko do posmarowania, rozbełtane z odrobiną mleka

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W misce robota kuchennego wymieszać mleko, wodę, drożdże, cukier, jajko i żółtka.

Dodać mąkę, przeciśnięte przez praskę ziemniaki i sól.

Wymieszać i wyrobić końcówką do wyrabiania ciast ciężkich około 5-6 minut.

Po tym czasie rozpłaszczyć masło przy pomocy wałka i tak powstałe płatki masła dodawać partiami do ciasta. Gdy masło się wchłonie, powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.

Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 4 godziny do pierwszego wyrastania.

Ciasto podzielić na 6 części po około 160 g i uformować kule.

Dwie keksówki o długości około 20-22 cm nasmarować masłem i w każdej z nich umieścić po trzy kule.

Przykryć folą spożywczą i odstawić do drugiego wyrastania, czyli garowania, na około 1,5 godziny.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C.

Białka roztrzepać i posmarować wierzch ciasta.

Wstawić foremki do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut.

Wyjąć z piekarnika, a następnie ostrożnie wyjąć brioszki z foremek i odstawić do ostygnięcia na kratkę.

Czas wyrastania można skrócić jeśli wstawimy foremki z ciastem do piekarnika i na spód wstawimy blachę z gorącą wodą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE