Adam Chrząstowski

Pstrąg z ziołami i pikantnym masłem oraz orientalną sałatką z ogórka


Przepis z programu Adam na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 12464

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pstrągi wypatroszone i umyte ok. 300 g każdy

8 gałązek świeżego tymianku

4 gałązki świeżego rozmarynu

8 listków szałwii

12 gałązek natki pietruszki

1 kostka masła (miękkiego)

6 ząbków czosnku

1 łyżeczka ostrej papryki

sól

2 średnie ogórki węże

1 pęczek koperku posiekany

4 łyżki miodu lipowego

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki sosu ostrygowego

kilka kropel tabasco

 

 

Przygotowanie:


Z pstrągów usuwam kręgosłupy i ości, obcinam płetwy brzuszne. Ząbki czosnku siekam i rozcieram solą. Czosnek i ostrą paprykę mieszam z masłem i nacieram wnętrze ryb. Gałązki ziół dzielę na 4 części i wkładam do pstrągów. Całość spinam wykałaczkami lub zszywam nicią. Pstrągi lekko nacinam, solę i piekę na średnio rozgrzanym ruszcie. W tym czasie ogórka kroję na plastry i dodaję do niego koperek, miód, sok z cytryny, olej sezamowy, sos ostrygowy i tabasco. Mieszam i odstawiam. Pstrągi są gotowe, gdy płetwy grzbietowe łatwo daje się wyciągnąć. Usuwam wykałaczki lub nić i podaję z odcedzoną z soku sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś marynowany w cytrusach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.