Adam Chrząstowski

Pstrąg z ziołami i pikantnym masłem oraz orientalną sałatką z ogórka


Przepis z programu Adam na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 12652

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pstrągi wypatroszone i umyte ok. 300 g każdy

8 gałązek świeżego tymianku

4 gałązki świeżego rozmarynu

8 listków szałwii

12 gałązek natki pietruszki

1 kostka masła (miękkiego)

6 ząbków czosnku

1 łyżeczka ostrej papryki

sól

2 średnie ogórki węże

1 pęczek koperku posiekany

4 łyżki miodu lipowego

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki sosu ostrygowego

kilka kropel tabasco

 

 

Przygotowanie:


Z pstrągów usuwam kręgosłupy i ości, obcinam płetwy brzuszne. Ząbki czosnku siekam i rozcieram solą. Czosnek i ostrą paprykę mieszam z masłem i nacieram wnętrze ryb. Gałązki ziół dzielę na 4 części i wkładam do pstrągów. Całość spinam wykałaczkami lub zszywam nicią. Pstrągi lekko nacinam, solę i piekę na średnio rozgrzanym ruszcie. W tym czasie ogórka kroję na plastry i dodaję do niego koperek, miód, sok z cytryny, olej sezamowy, sos ostrygowy i tabasco. Mieszam i odstawiam. Pstrągi są gotowe, gdy płetwy grzbietowe łatwo daje się wyciągnąć. Usuwam wykałaczki lub nić i podaję z odcedzoną z soku sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg wędzony w herbacie
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Ryba z curry i garam masalą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekany łosoś z brokułami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.