James  Martin

Piotrosz z masłem orzechowym i szparagami


Przepis z programu James Martin w Bretanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Piotrosz z masłem orzechowym i szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szparagi:

Sok z połowy cytryny

8 szparagów

masło



Ryba:

masło

2 łyżki oleju roślinnego

piotrosz lub nagład, wyfiletowany i obrany ze skóry.



Masło orzechowe:

150 g masła

1 ząbek czosnku, posiekanego

garść posiekanej natki pietruszki

mały pęczek posiekanej dymki

mały pęczek posiekanego koperku

sok z 3 cytryn

2 łyżki kaparów



Przygotowanie:

Wlej wodę do garnka, posól, doprowadź do wrzenia. Dodaj sok z połowy cytryny. Oderwij końce z białych szparagów. Gotuj przez 2-3 minuty, odlej. Dodaj masło i dopraw solą i pieprzem.

Podgrzej masło i oliwę z oliwek w nieprzywierającej patelnii. Doprowadź do jak najwyższej temperatury. Dodaj filety z piotrosza, skórą do dołu. Posyp solą i pieprzem. Smaż przez 1-2 minuty, obróć i smaż kolejną minutę. Zdejmij rybę z patelni i ułóż na talerze ze szparagami.

By zrobić masło orzechowe, podgrzej masło w patelnii po rybie, dopóki nie zrobi się brązowe jak orzech. Wyłącz palnik i dodaj czosnek, zioła i sok z 3 cytryn. Wmieszaj kapary.

Łyżką nałóż masło na rybę i podaj.



powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tatar z łososia
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.