Mark  Bittman

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem


Przepis z programu Minimalista (odc.66)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

¼ szklanki rodzynek

¼ szklanki orzeszków piniowych

1 łyżka posiekanego czosnku

450 g świeżego szpinaku

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

¼ szklanki panko (japońska bułka tarta) dowolnie

4 piersi kurczaka bez kości (ok. 680 g)

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka musztardy Dijon

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180° C. Przygotować 6 dwudziestocentymetrowych kawałków sznurka. Wlać 2 łyżki oliwy na dużą patelnię, której można także używać w piekarniku. Rozgrzać tłuszcz na średnim ogniu. Dodać rodzynki, orzeszki piniowe i czosnek, smażyć przez 30 sekund, dodać szpinak, posypać solą i pieprzem. Dalej smażyć, ciągle mieszając, aż szpinak zmięknie, a płyn odparuje czyli ok. 10 minut. Zdjąć z patelni i grubo posiekać, dodać panko (dowolnie). Rozłożyć na desce 2 piersi z kurczaka, stroną, gdzie były kości, do góry. Lekko rozbić dłonią, wałkiem lub dnem rondla. Rozłożyć na nich farsz, przykryć pozostałymi piersiami. Należy układać je odwrotnie, tj. cienki koniec do grubego, aby były jednakowej grubości. Związać każdą nadzianą pierś w 3 miejscach sznurkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron. Na patelni po szpinaku zrumienić kurczaka na pozostałej łyżce oliwy. Przenieść do piekarnika i piec przez 25 – 30 minut, przekręcając piersi raz, aż będą upieczone. Zdjąć mięso z patelni i zawinąć w folię. Patelnię postawić na średnim ogniu i wlać na nią ocet, 2 łyżki wody i dodać musztardę. Gotować, często mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Dodać kilka szczypt czarnego pieprzu. Zdjąć sznurek z porcji mięsa i pokroić je w plastry. Podawać skropione sosem.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak z limonką i trawą cytrynową
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.