Tomasz Jakubiak

Pieczony kurczak w szałwii


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

odsłon: 705

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

kurczak

butelka białego wytrawnego wina

sól

świeże oregano

świeża szałwia

 

Puree z pieczonych warzyw:

4 pasternaki

duża cebula

3 ząbki czosnku

papryczka chilli

oliwa

2 łyżki octu balsamicznego

kilka gałązek świeżego tymianku

sól

Przygotowanie:

Kurczaka natrzyj solą, posiekanym oregano i szałwią. Przełóż do naczynia. Zalej winem i wstaw do lodówki na dobę.
Zamarynowanego kurczaka odsącz i przełóż do brytfanki razem z ziołami, w których się marynował. Mięso piecz w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Idealnym dodatkiem do pieczonego kurczaka będzie purée z pieczonych warzyw. Pasternaki pokrój na kawałki i przełóż do brytfanki. Dodaj kawałki cebuli, czosnek i pokrojoną papryczkę. Warzywa skrop oliwą i octem. Na koniec dodaj świeży tymianek. Piecz w nagrzanym piekarniku do miękkości.
Upieczone warzywa zmiksuj na purée i dopraw solą. Smacznego!


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.