Pasztet z gołębia

Pasztet z gołębia
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 1)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 gołębie

  • Ciasto:

  • 2 świeżutkie jaja

  • 2,5 g drożdży piekarskich

  • 125 g masła

  • 250 g mąki

  • 5 g de soli

  • szczypta cukru pudru

  • Farsz:

  • 400 g podgardla wieprzowego

  • 2 wątróbki drobiowe

  • 100 g świeżej słoniny bez skóry

  • 200 g łopatki cielęcej

  • 2 jajka

  • 1 butelka białego wina

  • gałązka tymianku, liść laurowy, szalotka

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie i wrzucić do niego żółtka jajek, drożdże, dość miękkie masło o temperaturze pokojowej. Starannie wymieszać, ale nie wyrabiać nadmiernie. Jeśli ciasto okaże się zbyt twarde, dodać jedną, do dwóch łyżek wody (nie więcej). Uformować z ciasta kulę, przykryć wilgotną szmatką i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.


Przygotować filety z gołębi i wstawić do lodówki.

Przyrządzić farsz: odciąć mięso z udek, pokroić w kostkę; pokroić w paski podgardle, wątróbki i szalotkę. Całość wrzucić do naczynia i starannie wymieszać, dodając wino, winiak, całe jaja, cielęcinę oraz słoninę pokrojone w drobną kostkę, a także tymianek i liść laurowy utarte w moździerzu (bez łodyg i włókien). Doprawić solą i pieprzem. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Wysmarować masłem okrągłą formę do pasztetu. Podzielić ciasto na dwie nierówne części: jedną i dwie trzecie. Mniejszą część rozwałkować na wymiar formy i odłożyć. Drugą rozwałkować dodając 3-4 cm zapasu. Wyłożyć tym plackiem formę i brzegi tak, by został jeszcze 1 cm zapasu. Rozsmarować połowę farszu na dnie formy. Ułożyć na nim filety gołębi przecięte na pół (można zaznaczyć te miejsca na brzegu formy, żeby w czasie podawania nie poprzecinać filetów). Przykryć resztą farszu, zawinąć brzegi, posmarować je jajkiem rozbełtanym z solą i położyć na wierzchu przygotowany wcześniej placek (jajko podziała jak klej). Rozgrzać piekarnik do temp. 210° C.

Posmarować całość jajkiem, na środku zrobić otwór, w którym zrobić komin. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez półtorej godziny, pamiętając, by po 45 minutach obniżyć temperaturę do 180°C.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE