Combry jagnięce z salsa verde

Combry jagnięce z salsa verde
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
20 minut

Przepis




Składniki:
3 combry jagnięce
4 łyżki stołowe salsa verde
sól w płatkach i świeżo zmielony czarny pieprz

Na salsa verde:
1½ szklanki (dwie garści) natki pietruszki bez łodyg
1 garść (ok. 40 łodyg) posiekanego szczypiorku
1 szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia
¼ szklanki kaparów
3 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy dijon
świeżo zmielony czarny pieprz
¼ małej, posiekanej czerwonej cebuli
1 puszeczka odcedzonych sardeli (8-10 sztuk)
białko z jaja ugotowanego na twardo

Składniki posypki:
1½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:
Natrzyj mięso salsa verde, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i zostaw w kuchni na co najmniej pół godziny albo na 12 godzin w lodówce. Jeśli włożysz mięso do lodówki, wyjmij je na 30 min. przed pieczeniem, żeby powróciło do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Przełóż mięso do brytfanny, piecz przez 16-20 min. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i paroma ściereczkami. Niech postoi przez 10-15 min. Podziel na porcje rozcinając między kośćmi. Podaj z dodatkową porcją salsa verde.

Salsa verde:
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Sos można przechowywać przez tydzień w słoiku w lodówce albo zamrozić.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE