Tomasz Jakubiak

Pieczone młode sałaty z kindziukowym chrustem i sosem sardelowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 3785

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Serca młodych sałat: polska, rzymska (może być rzymska mała), radichio, strzępiasta

łyżka orzeszków pistacjowych

czosnek

15 pomidorków koktajlowych

kilka łyżek octu malinowego

oliwa

cytryna

sól morska

świeżo mielony pieprz

 

Kindziukowy chrust:

20 plastrów kindziuka

3 łyżeczka musztardy Dijon

oliwa

Sos sardelowy:

3 żółtka

kilka sztuk sardeli

oliwa

kilka gałązek natki pietruszki

3 łyżki musztardy Dijon

sok z cytryny

kiszony ogórek

pieprz

 

Przygotowanie:

Żółtka zmiksuj z sardelami. Nie przerywając miksowania cienkim strumyczkiem dolewaj oliwy aż masa stanie się jednolita. Dodaj natkę pietruszki, musztardę i sok z cytryny. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dopraw pieprzem. Sałaty ułóż na blaszce tak jakby były w grządce. Dodaj posiekany czosnek, pomidorki cherry i pokruszone pistacje. Sałaty skrop octem malinowym, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość przykryj papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 160 stopni około 15 min C. Musztardę połącz z oliwą. Plastry kindziuka posmaruj sosem i smaż na rozgrzanej patelni. Upieczone sałaty podawaj z kindziukowych chrustem i sosem sardelowym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki pod oscypkiem z żurawiną
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cream tea z mąki orkiszowej
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.