Tomasz Jakubiak

Pieczone młode sałaty z kindziukowym chrustem i sosem sardelowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 3631

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Serca młodych sałat: polska, rzymska (może być rzymska mała), radichio, strzępiasta

łyżka orzeszków pistacjowych

czosnek

15 pomidorków koktajlowych

kilka łyżek octu malinowego

oliwa

cytryna

sól morska

świeżo mielony pieprz

 

Kindziukowy chrust:

20 plastrów kindziuka

3 łyżeczka musztardy Dijon

oliwa

Sos sardelowy:

3 żółtka

kilka sztuk sardeli

oliwa

kilka gałązek natki pietruszki

3 łyżki musztardy Dijon

sok z cytryny

kiszony ogórek

pieprz

 

Przygotowanie:

Żółtka zmiksuj z sardelami. Nie przerywając miksowania cienkim strumyczkiem dolewaj oliwy aż masa stanie się jednolita. Dodaj natkę pietruszki, musztardę i sok z cytryny. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Dopraw pieprzem. Sałaty ułóż na blaszce tak jakby były w grządce. Dodaj posiekany czosnek, pomidorki cherry i pokruszone pistacje. Sałaty skrop octem malinowym, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość przykryj papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 160 stopni około 15 min C. Musztardę połącz z oliwą. Plastry kindziuka posmaruj sosem i smaż na rozgrzanej patelni. Upieczone sałaty podawaj z kindziukowych chrustem i sosem sardelowym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding chlebowy z sałatką ze smażonego szpinaku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.01) melon z prosciutto
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe chipsy
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.