Mazurek czekoladowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wielkanocne, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- blat na mazurek
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g czekolady
- 100 ml śmietanki 36%
- 50 g masła
- 40 ml rumu
- polewa cytrynowa
Przygotowanie:
Orzechy upraż na blasze w mocno rozgrzanym piekarniku do momentu aż skórka zacznie z nich odchodzić. Obetrzyj je zawinięte w ściereczkę. Odłóż część do dekoracji resztę posiekaj na grubo. Cukier podgrzewaj na patelni. Gdy przybierze karmelowy kolor dodaj orzechy i podpraż chwilę. Zestaw z ognia. Dodaj śmietankę, masło oraz pokruszoną czekoladę. Mieszaj cały czas by wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dodaj kieliszek rumu. Masę wylej na mazurek. Jak przestygnie dekoruj polewą cytrynową oraz orzechami.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z resztek
Kuchnia polska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze