Pasztet z kurzych wątróbek

Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pasztety i terriny, Dania z kurczaka

Pasztet z kurzych wątróbek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 g masła

pół małej cebuli (lub jedna spora szalotka), posiekanej

listki z jednej gałązki tymianku, drobno posiekane

400 g wątróbek z kurczaka, pokrojonych z grubsza

1 łyżeczka drobno mielonego białego pieprzu

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

50 ml sherry lub brandy

sól do smaku

Przygotowanie:

Rozpuść masło na patelni. Kiedy zacznie się pienić, włóż cebulę i tymianek. Zeszklij cebulę, dodaj wątróbki i przyprawy. Zwiększ płomień i smaż wątróbki przez 3-5 min. Powinny być ścięte w środku, mogą mieć różowawy odcień. Nie smaż ich zbyt długo!
Wyłóż wątróbki do miski, odstaw do wystygnięcia. Patelnię wstaw z powrotem na palnik, wlej sherry. Poczekaj, aż odparuje w połowie, zeskrobując osad z dna patelni. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia.
Wątróbki przełóż do malaksera, zlej sherry z patelni i miksuj w trybie pulsacyjnym na gładką masę.
Dla jedwabistej konsystencji przetrzyj masę przez sito. Posól do smaku. Wyłóż do podłużnego naczynia na terrinę i wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godz. Jeśli chcesz przechowywać pasztet przez kilka dni, polej go z wierzchu cienką warstewką klarowanego masła.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.