Kylie Kwong

Omlet ze słodko-kwaśnym sosem pomidorowym


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Omlet ze słodko-kwaśnym sosem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki główne

4 łyżki oleju roślinnego

6 wiejskich jaj, lekko roztrzepanych



Sos

2 łyżki oleju arachidowego

3 ząbki czosnku, grubo posiekane

6 cienkich plasterków imbiru, pociętych w zapałkę

1 łyżeczka brązowego cukru

6 czerwonych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

6 żółtych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

3 dymki, drobno posiekane

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżeczka japońskiego sosu sojowego

1 łyżka brązowego octu ryżowego

½ łyżeczki oleju sezamowego





Przygotowanie

Zacznij od sosu. Rozgrzej olej w rondlu, aż zacznie dymić. Dodaj czosnek, oraz imbir i smaż przez 2 minuty. Dodaj cukier i pozwól, żeby się karmelizował przez 30 sekund. Dodaj pomidory, oraz dymkę i smaż przez 1 minutę. Dodaj wino ryżowe, sos sojowy i ocet ryżowy i smaż przez 30 sekund. Dodaj olej sezamowy, wymieszaj i zdejmij sos z ognia. Kolej na omlet. Rozgrzej w woku olej roślinny, aż zacznie dymić. Wlej jajka i pozwól im się smażyć przez jakieś 30 sekund bez mieszania. Używając łopatki złóż omlet na pół i smaż przez kolejne 30 sekund. Znowu złóż i smaż przez jeszcze 20 sekund, aż prawie zupełnie się zetnie. Powtórz to jeszcze raz, a następnie przełóż omlet na półmisek. W między czasie podgrzej sos, nałóż go na omlet i podawaj od razu.





@ Kylie Kwong

powrót

Podobne przepisy

Żółta sałatka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Brokuły z chrupiącym czosnkiem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.