Daria Ładocha

Omlet biszkoptowy z musem jabłkowym i cynamonem


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci

odsłon: 673

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 jajka

2 łyżeczki mąki pszennej

szczypta soli

olej roślinny do smażenia

 

Mus:

1 kg jabłek

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cynamonu

sok z cytryny

woda

 

Przygotowanie:

Najlepiej zacznij od przygotowania musu.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Skrop cytryną, by nie ściemniały. Włóż do garnka i zalej odrobiną wody (woda nie powinna przykrywać jabłek). Duś pod przykryciem aż do momentu, gdy jabłka się rozpadną. Wówczas dodaj miód oraz cynamon i zmiksuj na gładką masę.
Teraz można już wziąć się za omlet.
Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodaj mąkę, żółtka i dokładnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej olej na patelni i smaż omlet z obu stron na złoty kolor. Podawaj z musem jabłkowym domowej roboty.

powrót

Podobne przepisy

Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Budyń daktylowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

18.07.2016 08:27

CYTUJ

Mąka pszenna jaka? Moze być uniwersalna szymanowska typ 480 z Polskich Mlynów? Kolezanka mi ją ostatnio polceciła :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.