Si King

Odsmażana fasola


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Odsmażana fasola
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g suchej czarnej fasoli lub fasoli pinto (nakrapianej)

1,2 litra wody

2 łyżki oliwy

łyżka masła

1 średnia cebula

posiekana

250 g wędzonego boczku

drobno pokrojonego

 

 

Przygotowanie:


Namoczyć fasolę na noc w dużej ilości wody. Następnego dnia odcedzić fasolę, zalać 1,2 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości. Odcedzić, zostawiając płyn z gotowania.Na dużej patelni rozgrzać olwię z masłem, wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dołożyć boczek, podrumienić. Zmiksować fasolę na gładka masę, w razie potrzeby dolewając trochę płynu z gotowania. Wyłożyć na patelnię, wymieszać z cebulą i boczkiem, podsmażać przez 5 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.