Biała fasola pieczona na słodko

Biała fasola pieczona na słodko zobacz Biała fasola pieczona na słodko 2018-06-19 12:16:43
Biała fasola pieczona na słodko

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 portobello
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej
  • kilka łyżek białego, słodkiego wina (opcjonalnie)
  • 2 puszki fasoli
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta gałki
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik nastawić na 180-200 stopni.
Pokroić cebule w półksiężyce.
Pieczarkę pokroić w drobną kostkę, wielkości ziarenka fasoli.
Wszystko przełożyć do blachy. Nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia.
Składniki na sos połączyć i energicznie wymieszać.
Marynatą zalać warzywa i dokładnie natrzeć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do momentu, aż cebula będzie miękka.
Następnie dodać fasolę i ponownie zamieszać. Posypać tymiankiem i doprawić. Piec 10-15 minut.
W tym czasie rozgrzać patelnię. Na rozgrzany olej dodać posiekany czosnek. Następnie dodać świeże liście szpinaku. Konkretnie przyprawić solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Zamieszać.
Gotową fasolę podawać z podsmażonym szpinakiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE