Wędzony łosoś z musem chrzanowym i burakami

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 200 g fileta łososia wędzonego na zimno
- 1 fioletowy burak
- 1 żółty burak
- 1 burak chioggia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z limonki
- 100 ml jogurtu
- 1-2 łyżki świeżego startego chrzanu
- sól
- rukiew wodna (lub sałata)
Przygotowanie:
3 rodzaje buraków obierz i pokrój na cienkie plastry na mandolinie (rodzaj tarki z ostrym nożem). Plastry buraków przełóż do 3 osobnych miseczek. Do każdej dodaj łyżkę oliwy, łyżkę soku z li-monki i dopraw solą do smaku. Odstaw na 30 min do marynowania.
Wymieszaj jogurt z 1-2 łyżkami świeżego startego chrzanu. Dopraw solą i dodaj ostatnią łyżkę soku z limonki.
Filet z łososia pokrój w cienkie plastry. Ułóż na talerzu kilka plasterków łososia. Dodaj po kilka plasterków każdego rodzaju buraków, kilka listków rukwi wodnej oraz łyżkę musu chrzanowego.
Wymieszaj jogurt z 1-2 łyżkami świeżego startego chrzanu. Dopraw solą i dodaj ostatnią łyżkę soku z limonki.
Filet z łososia pokrój w cienkie plastry. Ułóż na talerzu kilka plasterków łososia. Dodaj po kilka plasterków każdego rodzaju buraków, kilka listków rukwi wodnej oraz łyżkę musu chrzanowego.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Potrawy na Boże Narodzenie
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze