Jacques Pépin

(odc.17)zapiekane krewetki


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.17)zapiekane krewetki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki roztopionego masła

2 łyżeczki posiekanego czosnku

¼ szklanki posiekanej dymki

½ szklanki grubo posiekanych pieczarek (2 sztuki)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki oleju rzepakowego

450 g dużych

obranych krewetek (24 sztuki)

1 szklanka okruchów świeżego chleba (z 1 kromki pszennego pieczywa zmielonego w malakserze)

¼ szklanki wytrawnego białego wina

 

 

Przygotowanie:


Masło wymieszać w dużej misce z czosnkiem, dymką, pieczarkami, solą, pieprzem i 1 łyżką oleju. Wrzucić krewetki i podrzucić, aby obtoczyć je w tłuszczu z wszystkich stron. Ułożyć w pojedynczych kokilkach o pojemności 1 szklanki lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. W innej misce wymieszać okruchy chleba z resztą oleju tak, aby były lekko pokryte tłuszczem, ale pozostały puszyste. Posypać nimi krewetki i zalać winem. Na 30 minut przed podaniem rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Wstawić kokilki na blachę do pieczenia. Zapiekać przez 10 minut, aż panierka ładnie się zrumieni, a krewetki będą upieczone. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.