Jacques Pépin

(odc.11)grejpfruty w galaretce


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.11)grejpfruty w galaretce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 różowe grejpfruty (po 450 g)

¾ szklanki soku grapefruitowego z kartonu

(jeśli gotujący wybierze recepturę uproszczoną)

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki miodu

1 łyżka grenadyny

1 łyżka pokrojonych liści mięty

 

 

Przygotowanie:


Grejpfruty obrać ostrym nożem, odkrawając skórę i białą błonę. Wykroić cząstki owocu tak, aby pozostały wewnętrzne błonki między nimi. Cząstki przełożyć do miski. Błonki zachować. Wycisnąć z nich sok do małego rondelka. (Powinno się otrzymać 24 cząstki i ¾ szklanki soku.) Można także obrać zewnętrzną skórę i białą błonę. Rozdzielić owoc na cząstki. Do małego rondelka wlać gotowy sok.
Cząstki rozłożyć do 4 szklanych foremek o pojemności ¾ szklanki. Żelatynę wsypać do soku. Od czasu do czasu mieszając, podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Dodać miód i grenadynę. Dokładnie wymieszać. Dodać liście mięty. Zalać mieszaniną cząstki grejpfruta. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc.

powrót

Podobne przepisy

Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.