Jacques Pépin

(odc.11)grejpfruty w galaretce


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.11)grejpfruty w galaretce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 różowe grejpfruty (po 450 g)

¾ szklanki soku grapefruitowego z kartonu

(jeśli gotujący wybierze recepturę uproszczoną)

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki miodu

1 łyżka grenadyny

1 łyżka pokrojonych liści mięty

 

 

Przygotowanie:


Grejpfruty obrać ostrym nożem, odkrawając skórę i białą błonę. Wykroić cząstki owocu tak, aby pozostały wewnętrzne błonki między nimi. Cząstki przełożyć do miski. Błonki zachować. Wycisnąć z nich sok do małego rondelka. (Powinno się otrzymać 24 cząstki i ¾ szklanki soku.) Można także obrać zewnętrzną skórę i białą błonę. Rozdzielić owoc na cząstki. Do małego rondelka wlać gotowy sok.
Cząstki rozłożyć do 4 szklanych foremek o pojemności ¾ szklanki. Żelatynę wsypać do soku. Od czasu do czasu mieszając, podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Dodać miód i grenadynę. Dokładnie wymieszać. Dodać liście mięty. Zalać mieszaniną cząstki grejpfruta. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc.

powrót

Podobne przepisy

Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.