Michael  Smith

(odc.085) krewetkowe gumbo


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.85)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.085) krewetkowe gumbo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki oleju roślinnego

¾ szklanki mąki

2 cebule

obrane i posiekane

2 zielone papryki z usuniętymi gniazdami nasiennymi

posiekane

2 łodygi selera naciowego

posiekane

1,5 litra bulionu z kurczaka

4 włoskie kiełbaski

pokrojone na kawałki

450 g krewetek

obranych i pozbawionych żyły

1 puszka (840g) pomidorów w całości

240 g świeżej lub mrożonej okry

2 łyżki luizjańskiej mieszanki przypraw (patrz przepis na „brudny” ryż)

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wlać olej do dużego garnka na zupę o grubym dnie. Kiedy zacznie dymić, stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie zasmażka. Kiedy będzie złoto-brązowa, dodać cebulę, paprykę i selera naciowego. Smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodać bulion i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać kiełbaski, krewetki, pomidory, okrę i mieszankę przypraw. Spróbować, doprawić solą i pieprzem. Można też dodać więcej przyprawy luizjańskiej. Gotować na wolnym ogniu, aż kiełbaski i krewetki będą ugotowane.

powrót

Podobne przepisy

Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.