Kalmary na czerwonej soczewicy

Kalmary na czerwonej soczewicy
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Vienio

Seria kulinarna:
Ślinotok (odc. 9)
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę w garnku wrzucamy cebulę. Po zezłoceniu cebuli wsypujemy soczewicę i posiekane suszone pomidory.
Gotujemy wodę. Na dwie szklanki wrzątku przypada 1 szklanka soczewicy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu.
Kalmary kroimy i nacinamy w kratkę.
Szpinak i sałatę polewany sosem. Doprawiamy solem i pieprzem.
Startą skórkę z cytryny wcieramy w kalmary. Następnie kroimy je na podłużne paski (od nóżek do główki).
Tak przygotowane kalmary wkładamy do plastikowego pudełka i zalewamy po pół szklanki octem winnym i oliwą. Dodajemy czosnek. Dzięki temu powstaje aromatyczna marynata.
Na patelnię grillową wrzucamy powoli kalmary, tak, by patelnia się nie wystudziła. Grillujemy. Na sam koniec dodajemy do nich przygotowaną wcześniej marynatę. Redukujemy sos.
Na talerzu układamy zgrabny kopczyk soczewicy, na nim układamy kalmary. Polewamy sosem całość i posypujemy pietruszką

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE