Jacques Pépin

(odc.08)jajecznica z pieczarkami i truflami


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.08)jajecznica z pieczarkami i truflami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 dużych jaj (najlepiej z hodowli ekologicznej)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

⅓ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy dobrej jakości

⅓ szklanki posiekanej szalotki

2 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek (około 120 g)

 

 

Przygotowanie:


Jajka rozbić do miski. Rozmącić z solą, pieprzem, szczypiorkiem i kwaśną śmietaną. Ubijać przez minutę, aż masa będzie puszysta, a składniki się połączą. Na średnim ogniu rozgrzać na patelni teflonowej masło i oliwę. Wrzucić szalotki i pieczarki. Podsmażać przez 3 minuty, aż zmiękną. Liście sałaty ułożyć w 4 miseczkach do zupy. W małej misce wymieszać oliwę z pierwszego tłoczenia, czosnek i sól. Posmarować lekko liście. Na patelnię z pieczarkami wlać mieszaninę jajeczną. Mieszając łyżką lub łopatką przez 2-3 minuty, aż masa się zetnie, ale pozostanie wilgotna. Rozdzielić jajecznicę na cztery liście sałaty. Posypać plasterkami trufli lub skropić oliwą aromatyzowaną truflami.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiąca okra z kokosem
Przepis z programu Floyd w Indiach odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Puree ziemniaczane z pieca
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśnikowe cannelloni ze szpinakiem i czterema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa dahl
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Placuszki z liści jasnoty białej
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

#NTFKvwGzaIRenuparj

04.02.2012 10:35


CYTUJ

AX6xGo <a href="http://dqebcalwnqrh.com/">dqebcalwnqrh</a>

#PMNHCWgLaOV

03.02.2012 13:36


CYTUJ

93lF3V , [url=http://mlapbdofywfa.com/]mlapbdofywfa[/url], http://gelkapebvxph.com/, http://nhjpbtcduodj.com/

#LcxssMhIsXUc

02.02.2012 12:23


CYTUJ

A good many vaulbaels you've given me.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.