Michael  Smith

(odc.052) puree ziemniaczane ze zbrązowionym masłem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.052) puree ziemniaczane ze zbrązowionym masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki

½ kostki masła

1 szklanka mleka

lub śmietany

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pokrój ziemniaki na ćwiartki i ugotuj w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Roztop masło w małym rondelku. Zacznie się pienić, a kiedy piana opadnie, podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor. Kiedy zrobi się złoto-brązowe, zdejmij z ognia i dodaj mleku, lub śmietanę. Dodaj masło z mlekiem i przyprawy do ziemniaków. Zgnieć ziemniaki i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj od razu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.