Zapiekane tortille z kurczakiem i warzywami

Zapiekane tortille
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki żytniej
  • 250 ml gorącej wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • czarnuszka
Nadzienie:
  • 2 piersi z kurczaka
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka wędzona
  • 100 g boczku wędzonego surowego
  • 1 cukinia
  • 2 czerwona cebula
  • kilka drobnych listków szpinaku
  • 200 g makaronu kolanka
  • 80 g oscypka
  • 80 g sera gouda
  • 80 g sera dojrzewającego bursztyn
  • łyżka miodu
  • 300 ml śmietany kremówki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki łączymy w misce, wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut. Zabieramy się za przygotowanie dodatków.


Kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.


Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę czerwoną i na koniec cukinię. Dodajemy śmietankę, miód i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Do sosu dodajemy makaron, „potarganego” kurczaka i starte sery. Odstawiamy do przestudzenia.


Ciasto na tortillę dzielimy na 10-12 równych kawałków, każdy formujemy w małą kulkę, delikatnie dociskamy i wałkiem rozwałkowujemy okrągły placek, starając się, aby był jak najcieńszy. Tak przygotowany wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy z obu stron.


Na tak upieczoną tortillę żytnią wykładamy listki szpinaku, następnie przestudzony makaron z warzywami, składamy boki i zwijamy w rulon.


Przygotowaną tortille przesmażamy na maśle klarownym na złoty kolor z obu stron lub zapiekamy w piekarniku smarując ją masłem i posypując po wierzchu serem. Podajemy ze szklanką soku pomidorowego zmiksowanego ze świeżym lubczykiem, pieprzem i solą.


 


 


 


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA