Michael  Smith

(odc.018) naleśniki z przydrożnego zajazdu


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.018) naleśniki z przydrożnego zajazdu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ szklanki mąki

1 szklanka razowej mąki pszennej

½ łyżki soli

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

kilka szczypt świeżo startej gałki muszkatołowej

2 jajka

1 kostka rozpuszczonego masła

2 szklanki mleka

1 łyżka ekstraktu waniliowego

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


W czasie kiedy będziesz przygotowywał ciasto na placuszki rozgrzewaj patelnię o grubym dnie na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie oba rodzaje mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową w dużej misce. W oddzielnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Przelej płynną mieszankę do suchej i zmień trzepaczkę na drewnianą łyżkę. Wymieszaj kilkoma zdecydowanymi ruchami. Nie mieszaj za długo, żeby nie wyrobić za bardzo mąki. Pozwól masie odpocząć przez kilka minut. W tym czasie mąka wchłonie mleko i ciasto zgęstnieje.
Smaż po kilka małych placuszków-naleśników, przed każdą porcją rozgrzej najpierw na patelni trochę oleju. Smaż aż spód będzie jasno brązowy, a na górze zaczną się pojawiać bąbelki. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Podawaj polane masłem i syropem klonowym.

powrót

Podobne przepisy

Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.