Michael  Smith

(odc.002) chowder z małży


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

(odc.002) chowder z małży
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 plastrów boczku

pokrojonych w kostkę

1 spora cebula

posiekana

2 łodygi selera naciowego

posiekane

½ szklanki chardonnay

lub innego białego wina

1 szklanka śmietany

1 szklanka mleka

2 puszki (po 100g) mięsa małży

2 duże liście laurowe

1 łyżeczka posiekanych liści świeżego tymianku

1 spory mączny ziemniak

straty na tarce

1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego

garść posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Podsmaż boczek w sporym rondlu o grubym dnie. Odlej połowę wytopionego tłuszczu. Dodaj cebulę, seler naciowy i odrobinę wody. Podduś przez parę minut, aż zmiękną. Dodaj wino, śmietanę, mleko i płyn z małży (samego mięsa małży nie wrzucaj, bo zrobiło by się gumiaste). Zamieszaj. Dodaj liście laurowe, tymianek i startego ziemniaka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż ziemniak zmięknie i uwolni zawartą w nim skrobię, zagęszczając zupę. Dodaj mięso z małży, mleko skondensowane i natkę. Podgrzej i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu z ciastkami lub jasnym pieczywem do moczenia.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.