Zupa chlebowa

Zupa chlebowa
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 100 g boczku
  • 2-3 cebule
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1 piwo jasne (u nas pszeniczne)
  • 500-800 ml bulionu (u nas warzywny z grzybami)
  • kilka kromek pieczywa (najlepiej żytni na zakwasie)
  • sól i pieprz do smaku
  • garść natki pietruszki
  • świeży tymianek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażyć, aż cebula się skarmelizuje.Zalać piwem oraz bulionem i zagotować. Dodać pokruszony, porwany chleb.

Gotować, aż chleb się częściowo rozpadnie i zagęści zupę. Doprawić solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA