Tomasz Jakubiak

Naleśniki z twarożkiem z suszonymi owocami i bitą śmietaną


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 2107

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 jajka

2 żółtka

szklanka koziego mleka

3 łyżki roztopionego masła

szklanka mąki

szczypta soli

łyżeczka cukru z wanilią

50 ml wody gazowanej

farsz:

garść suszonych owoców (śliwki, morele, rodzynki)

szklanka czerwonego wina

2 żółtka

300 g twarogu

łyżka miodu

bita śmietana:

szklanka schłodzonej śmietany 36%

łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na naleśniki. W misce połącz dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki, jeśli za gęste, dolej mleka. Naleśniki smaż na płaskiej patelni.
Przygotuj farsz. Suszone owoce drobniutko posiekaj i wrzuć do miski, zalej winem.
Utrzyj żółtka, dodaj miód i twaróg. Na koniec do farszu dodaj posiekane owoce. Powinien powstać kremowy serek.
Śmietanę ubij za pomocą trzepaczki i dodaj do niej cukier.
Naleśniki smaruj serowym farszem i podawaj ciepłe lub odsmażone, z bitą śmietaną. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Racuchy kukurydziane z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Placki warzywne z fasolą i pieczarkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Lummur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Jabłka w cieście z sosem toffi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Sakura mochi
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

jamb01

postów: 11

19.10.2015 14:29

CYTUJ

mniam!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.