Piotr Przykaza

Małże św. Jakuba


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Małże św. Jakuba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 małży dla 1 osoby

sól

1-2 ząbki czosnku

imbir

kurkuma

50-60 ml mleka kokosowego

50-60 ml śmietany 36%

trawa cytrynowa

chilli

sos rybny

olej

 

 

Przygotowanie:


Umyte mięso z małży marynować w niewielkiej ilości soli, czosnku, imbiru i kurkumy. Sos (ważne by robić go oddzielnie): pół na pół mleko kokosowe i śmietana 36%, dodać trochę trawy cytrynowej, czosnku, imbiru, chilli i sosu rybnego. Podgrzać na małym ogniu aż sos się odpowiednio zagęści. Małże smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, po 2 minuty z każdej strony. Wylać sos na talerz. Ułożyć małże.

powrót

Podobne przepisy

Som tam z mięsem perłopława
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.