Malajskie rybne curry

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Malajskie rybne curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 cała seriola (1,2 - 2 kg)

1 bakłażan

1 posiekana cebula

4 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka startego imbiru

ćwierć filiżanki oleju

1 trawa cytrynowa przekrojona wzdłuż i rozgnieciona

1 łyżka świeżej albo suszonej kurkumy

1 ostre chili

pasta chili

2 łyżki curry

1 filiżanka passaty

2 łyżki cukru palmowego

2 filiżanki mleka kokosowego

1 filiżanka natki kolendry

2 łyżki pasty z tamaryndowca rozpuszczone w filiżance wody

2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

2 łyżki prażonych wiórków kokosowych

sok z limetki



Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę. Smażyć przez 4-5 minut, dodać czosnek, trawę cytrynową, imbir, chili i kurkumę. Smażyć przez 2-3 minuty. Wlać passatę, mleko kokosowe i wodę z tamaryndowcem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodać rybią głowę i gotować przez kolejne 10-15 minut. Następnie dołożyć połowę kolendry, połowę soku z limetki, orzeszki ziemne i wiórki kokosowe. Włożyć filety z serioli i gotować przez 3-4 minuty. Wlać resztę soku z limetki i dodać resztę kolendry.

Podawać z gotowanym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Ryba pieczona z aromatyzowaną oliwą
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Paczuszki rybne
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sum pod sosem z kiszonych ogórków i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.