Si King

Magiczna pieczeń jagnięca


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Magiczna pieczeń jagnięca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duży udziec jagnięcy

garść mieszanki ziarenek zielonego pieprzu i pestek granatu

oliwa

sól i świeżo mielony czarny pieprz

główka czosnku

ząbki obrane i pokrojone na kawałki wzdłuż

garść świeżego rozmarynu

6-12 filecików anchois

odsączonych z oleju

mieszane warzywa do pieczenia (różne rodzaje dyni

kabaczków

cukinii

różne rodzaje papryki

główki czosnku

słodkie ziemniaki

cebula)

oliwa

rozmaryn do posypania

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wykopać prostokątny dół, o głębokości około 60 cm. Obok rozpalić duże ognisko. Drewno powinno spalić się na żar. W czasie, kiedy ognisko się pali, przygotować mięso. Natrzeć udziec oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Czubkiem ostrego noża porobić w mięsie małe nacięcia i powkładać do nich ziarenka pieprzu i pestki granatu oraz wiórki czosnku, listki rozmarynu i kawałeczki anchois. Anchois doskonale pasują do jagnięciny - nadają jej subtelny, słony posmak. Zawinąć mięso w siedem warstw folii aluminiowej. Pakunek musi być szczelny. Na dno dołu włożyć czterocentymetrową warstwę żaru z ogniska. Na wierzchu ułożyć zawinięte mięso. Pakunek z mięsem przykryć warstwą żaru. Zasypać suchym piaskiem, równo z poziomem ziemi. Zostawić mięso do pieczenia na około trzy godziny. Pieczenie w piecu ziemnym daje, według Kudłaczy, szczególny efekt, być może ze względu na to, że mięso jest ze wszystkich stron otoczone gorącym żarem, a być może ze względu na ciężar piasku, którym jest przysypane, dzięki czemu piecze się pod ciśnieniem. Podawać z warzywami, pieczonymi w folii na grillu, takimi, jak dynia piżmowa, cukinia, słodkie ziemniaki, różne rodzaje papryki, główki czosnku w całości, połówki cebul, polane oliwą, posypane rozmarynem, solą i pieprzem.
Efekt: wspaniała uczta!

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina duszona w sosie z octu winnego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.