Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową

Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Gicz cielęca
gicz cielęca
150 g oliwy extra vergine
20 g ziół (tymianek, szałwia, majeranek, rozmaryn)
ząbek czosnku
100 g białego wytrawnego wina

Esencja sardelowa
50 g sardeli w oliwie
20 g oliwy extra vergine

Krem z nasion sosny
200 g ugotowanych ziemniaków
50 g nasion sosny
100 g oliwy extra vergine
sól i pieprz

Dekoracja
50 g ciasta fillo



Przygotowanie
Oddzielamy mięso od kości i oczyszczamy z błon. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z ząbkiem czosnku. Przekładamy do brytfanny, dodajemy zioła i 120 g oliwy extra vergine, wino i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 80° Celsjusza, dwie i pół godziny. Sprawdzamy, czy sos nie odparował, ewentualnie dodajemy trochę ciepłej wody.
Przygotowujemy krem z nasion sosny i ziemniaków
Miksujemy oliwę z nasionami sosny, filtrujemy. Mieszamy przeciśnięte przez praskę ziemniaki z otrzymaną oliwą i taką ilością wody, żeby uzyskać gładki krem o leśnej nucie.
Przygotowujemy esencję sardelową
Na patelni podgrzewamy 20 g oliwy, dodajemy pokrojone sardele i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Filtrujemy.
Przygotowujemy dekorację
Z ciasta fillo wycinamy trójkątne płaty o wymiarach 10cm x 8cm. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180° Celsjusza przez 7 minut. Na talerze nakładamy krem z nasion sosny, układamy gicz cielęcą pokrojoną na pół, pomiędzy kawałki mięsa wkładamy trójkąt z ciasta filio. Dekorujemy esencją sardelową.


Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE