Lody waniliowe z duszonym rabarbarem

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody

Lody waniliowe z duszonym rabarbarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml śmietany 30%

400 ml pełnotłustego mleka

1 laska wanilii

4 żółtka

200 g drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:

Śmietanę i mleko wlać do rondla o grubym dnie. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać miąższ i dodać razem ze strąkiem do śmietany. Kiedy zacznie się gotować, zdjąć z ognia.
W misce utrzeć żółtka z cukrem, aż zbieleją. Powoli łyżką wazową dodawać do żółtek gorącą, ale nie wrzącą śmietanę cały czas ubijając. Kiedy się połączy, dodać następną łyżkę śmietany. Kiedy żółtka będą zahartowane, można powoli wlać resztę śmietany delikatnie mieszając trzepaczką. Płyn przelać z powrotem do rondla. Rondel postawić na bardzo małym ogniu, cały czas mieszać. Po około 5 minutach płyn powinien nieco zgęstnieć. Kiedy jest na tyle gęsty, że pokrywa cienką warstwą zanurzoną w nim łyżkę, zdjąć rondel z ognia i przecedzić płyn do mrozoodpornego naczynia. Odstawić do ostygnięcia, potem wstawić do zamrażarki. Po godzinie wyjąć masę z zamrażarki i wymieszać, aby rozbić kryształki lodu. Ponownie wstawić do zamrażarki. Robić tak co godzinę, aż masa zamarznie, ale będzie puszysta i pozbawiona kryształków lodu. Umyć rabarbar, odciąć końce łodyg i pokroić na równe, około trzycentymetrowe kawałki. Umieścić w kwasoodpornym garnku wraz ze 150 g cukru i białym winem. Ogrzewać na silnym ogniu cały czas mieszając, aż wino zacznie wrzeć. Przykryć garnek i gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia i zostawić przykryty do ostygnięcia. Po uduszeniu nie mieszać rabarbaru, ponieważ zepsuje to jego fakturę. Przed podaniem sprawdzić, czy nie jest za mało słodki -powinien być na tyle cierpki, by po dodaniu lodów nadal było czuć nieco ostrości. Podawać lekko ciepły z zimnymi lodami.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.