Krewetki z grilla

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Krewetki z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

przyprawa do steków z czosnkiem (gotowa)

12 zielonych krewetek królewskich (obranych i sprawionych)

posiekana natka pietruszki

2 limonki

przekrojone na pół

½ szklanki masła pokrojonego w kostkę

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Obrane krewetki nadziać na szpadki. Mniejsze sztuki nadziewać po dwie. Ułożyć szpadki na talerzu. Posypać krewetki przyprawą z czosnkiem i posiekaną natką. Obrócić i powtórzyć czynność. (Uwaga! Nie używać za dużo przyprawy, bo krewetki będą zbyt słone.) Rozgrzać grill. Połowę kostek masła przełożyć na ciepłą płytę. Dodać chlust oliwy, aby zapobiec przypaleniu się masła. Ułożyć krewetki na płycie grilla i smażyć na złoty kolor (1-2 minuty). Obrócić na drugą stronę i przykryć pozostałymi kostkami masła. Smażyć jeszcze 30 sekund. Skropić sokiem ze świeżej limonki. Zdjąć z grilla i przełożyć na półmisek. Najsmaczniejsze są prosto z grilla!

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.