Nadia G.

Kremowa zupa z kalafiora z cheddarem i pancettą


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Kremowa zupa z kalafiora z cheddarem i pancettą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy extra vergine

6 plastrów pancetty

1 posiekany w cienkie plastry por

6 szklanek ekologicznego bulionu z kurczaka

1 pokrojony na małe kawałki kalafior

2 pokrojone w kostkę ziemniaki

1 liść laurowy

¾ szklanki startego dojrzałego cheddara

drobno posiekany szczypiorek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać w garnku na średnim ogniu oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę pancettę i usmażyć na chrupko.
Usmażoną pancettę wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć, a w oliwie usmażyć pory, aż zmiękną.
Wlać do garnka bulion, dodać kalafior, ziemniaki i liść laurowy i gotować 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną na tyle, by można w nie było wbić widelec. Zdjąć garnek z ognia, wyłowić około szklanki kalafiora i ziemniaków i odłożyć. Zmiksować zupę blenderem, uprzednio usunąwszy z niej liść laurowy, i dodać z powrotem odłożony kalafior z ziemniakami. Dodać cheddar, doprawić solą i pieprzem, postawić na małym ogniu i mieszać trzepaczką, aż ser się roztopi. Rozlać do misek, posypać pancettą i szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z bobu z kokosowym bekonem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.