Nadia G.

Kremowa zupa z kalafiora z cheddarem i pancettą


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Kremowa zupa z kalafiora z cheddarem i pancettą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy extra vergine

6 plastrów pancetty

1 posiekany w cienkie plastry por

6 szklanek ekologicznego bulionu z kurczaka

1 pokrojony na małe kawałki kalafior

2 pokrojone w kostkę ziemniaki

1 liść laurowy

¾ szklanki startego dojrzałego cheddara

drobno posiekany szczypiorek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać w garnku na średnim ogniu oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę pancettę i usmażyć na chrupko.
Usmażoną pancettę wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć, a w oliwie usmażyć pory, aż zmiękną.
Wlać do garnka bulion, dodać kalafior, ziemniaki i liść laurowy i gotować 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną na tyle, by można w nie było wbić widelec. Zdjąć garnek z ognia, wyłowić około szklanki kalafiora i ziemniaków i odłożyć. Zmiksować zupę blenderem, uprzednio usunąwszy z niej liść laurowy, i dodać z powrotem odłożony kalafior z ziemniakami. Dodać cheddar, doprawić solą i pieprzem, postawić na małym ogniu i mieszać trzepaczką, aż ser się roztopi. Rozlać do misek, posypać pancettą i szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa migdałowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Klasyczna zupa pomidorowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Ekspresowa grzybowa zalewajka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.