Nigel Slater

Kotlety mielone z kurczaka z ziołowym majonezem


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Kotlety mielone
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kotlety mielone z kurczaka z ziołowym majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

70 g miękiszu świeżej białej bułki

500 g mielonego mięsa kurczaka

6 plastrów wędzonego boczku

drobno posiekanych

1 cytryna – otarta skórka i sok

listki z 6 gałązek świeżego tymianku

posiekane

3 czubate łyżki świeżo tartego parmezanu

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1-2 łyżki oliwy

majonez

liście sałaty

 

 

Przygotowanie:

Włóż bułkę, mięso i posiekany boczek do miski. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz posiekane listki tymianku. Wsyp starty parmezan. Dopraw mieszaninę niewielką ilością soli oraz sporą szczyptą czarnego pieprzu i starannie wymieszaj.
Zrób z masy niewielkie pulpeciki i spłaszcz. Rozgrzej oliwę na patelni z nieprzywierającą powłoką. Smaż po 8 kotlecików raz przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. Zmniejsz płomień i smaż jeszcze 6-8 minut, żeby były starannie przesmażone, przekładając w połowie czasu na drugą stronę. Zdejmij kotleciki z patelni i podawaj z majonezem owinięte w liście sałaty.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.