Marieta  Marecka

Kluski szpinakowe a la śląskie


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 odc. 10
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kluski szpinakowe a la śląskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g ugotowanych ziemniaków

450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego

1 jajko

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

sól

parmezan i oliwa do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę kiedy są jeszcze ciepłe, rozkładamy je na stolnicy do odparowania. Dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Formujemy wałek, który kroimy na ok. 2,5 cm kawałki, każdy z nich toczymy w kształcie kulek i na środku robimy palcem dołek. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy jako dodatek do dań lub osobne danie polane oliwą i posypane startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Lasagne z kaczką
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z kaczki
Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem maślanym z cytryną i rozmarynem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

POLA1966

postów: 4

05.11.2016 12:07

CYTUJ

A gdzie jest szpinak !!!!!!!!!!

Nalewka

postów: 50

29.10.2014 12:36

CYTUJ

Kluski szpinakowe? W składzie podany jest szpinak, ale w metodzie nawet o nim nie wspomniano...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.